tiistai 28. kesäkuuta 2011

Reilireissu 2010 : Sveitsi

@ Luzern-järvi

@ Pilatus 
Yksi monista "maapalloista" Geneve-järven rannalla
Paikallisolutta


19.7.2010


Muistutus itselle: ei istumapaikkoja yöjunaan, jos kuitenkin on pakko, niin mukaan tyyny ja viltti. 


Juna on pysähtyneenä jollekin saksalaiselle asemalle, klo näyttää kahta yöllä eikä matka ja/tai uni etene. Ympärillä pari setä kuorsaa, kuuluu hyvin korvatulppienkin läpi. Aiemmin lahjoitin parille kanssamatkustajalle jo tulpat runsaasta varastostani. Vaunu on melko kylmä, mutta ei oikein voi enää alkaa ylähyllyllä olevasta rinkasta lisää vaatetta tonkimaan. Tällä hetkellä päällä siis "vasta" toppi, kaksi pitkähihaista, farkut ja sukat. Melkoinen varustus reissun keskiarvoa ajatellen. Mukavaa torkkumisasentoa ei oikein löydä, näissä sveitsiläisissä junissa ei ole käteviä "päästoppeja" istuimissa kuten oli saksalaisissa ja italialaisissa rautahepoissa. Mutta valittaminen sikseen, kai tässä yksi yö menee vaikka päällään seisten (tai selontekoa näppäillen)... 


Reissu alkaa olla siis lopuillaan, Berliini ja Tegelin lentokenttä on suuntana. Lento lähtee 11.40, meidän pitäisi olla Hauptbahnhofilla kasin pintaan ja eksyä taas lentokenttäbussiin siitä. Sveitsissä olo kävi rentouttavasta lomaosiosta tällä turneella. Alkoi olla ainakin itsellä jo pientä väsymystä kaupunkikiertämiseen, varmasti jatkuvalla helteellä oli oma vaikutuksensa. Tulimme tiistaina 13.pvä siis kolmen junayhteyden kautta Luzerniin, josta jatkoimme bussilla viereiseen kylään Kriensiin. Bussikuski oli kyllä avuliaimmasta päästä lajinsa edustajia; sönkötimme jotta Kriensiin pitäisi päästä, "minne siellä", no bussiasemalle???, hotelli central???, "okei". Tajusimme pysäkkimme, mutta kuski ilmoitti sen meille vielä erikseen (paikallisbusseissa on koko ajan päivittyvä pysäkkiluettelo ja kuulutukset) ja kävipä vielä bussin ulkopuolella huitomassa meille jotta missä se hotelli Central on. Kerrassaan huolehtivaista! 


Majoituimme sveitsiläisen tuttavaperheen talossa, aivan bussipysäkin lähettyvillä. Uima-allas tuli ensimmäisinä päivinä taivaanlahjana reissuhikoiluun turtuneille selkä- ja muille nahoillemme. Myös näkymä huoneemme ikkunasta oli kyllä kuvan arvoinen, pienellä kurkistuksella sekä Pilatus että Kriensin linna nähtävissä. 


Pilatuksella kävimme siis keskiviikkona, (myöskin sveitsiläisen) kummitätini avustamilla lipuilla. Menimme ensin paikallisbussilla (jo melko sujuvasti) Luzernin rautatieasemalle, jonka läheisyydestä löytyy myös bussi- ja veneliikenneasemat. Otimme pienen, puolentoista tunnin, risteilyn Luzern-järvellä (tai pitäisikö sanoa Vier Waldstätteseellä) päämääränä Alpnachtstad. Perille päästyämme evästimme pienessä turistiravintelissa ja hyppäsimme sitten Euroopan jyrkimmän reitin omaavaan tramiin. Maisemat olivat hienot, vaikka kahdeksan hengen juttuun olikin ahtautunut 11 persoonaa. Pilatus-vuorelle päästyämme kävimmä kiipeämässä vielä vähän korkeammalle, kierroksella osin vuoren sisälle louhitulla maisemareitillä ja ostamassa tietenkin tuliaisia. Vuorella rakennettiin jotain "panoraamasiltaa" ja pääsimme todistamaan helikopteriavusteista purku-urakkaa. Kopteri kävi hakemassa kivikuormia poisvietäväksi, hurjan näköistä hommaa! Alas tultiin gondolihissillä, ensin vähän matkaa isommalla (täyteen tungettu, me tietysti keskellä, ei kiva) ja loppumatka neljän hengen versiolla. Jäätiin kesken pois laskemaan kesäkelkkarata, kylläpä tätä grannyä ainaskii jännitti! Meni vähän hissutellessa, mutta seuraavalla kerralla sitten lähtee! 


Illalla käytiin Luzernissa elävissä kuvissa katsomassa uusin Shrek kolmiulotteisena. Tuli todettua jotta kallista lystiä on (saatiin kyllä huippucoolit lasit omiksi) ja sveitsiläiset pistävät leffan keskeltä poikki. Että voipi käyä karkkiisipsiilimpparii ja vessassa ja röökillä. Hieman herätti ihmetystä suomalaisissa mielissä, itse muistan katsoneeni leffateatterissa kyllä LOTRnkin ilman mtn tauon palasiakaan... Nomutta Shrek oli hauska. 


Torstaina lähdettiin käymään Genevessä. Matka kesti junalla kolme tuntia suuntaansa. Kriensistä lähtiessä vettä tuli kuin aisaa ja olimma kovin iloisia saadessamme laittaa vihdoin ja viimein matkaan raahatut pitkähihaiset ja -lahkeiset päällemme. Onneksi Genevessä ilma oli kaunis ja ah, niin lämmin. Ehdin lyhyen järvenrantakävelyn aikana saada uudet rusketusrajat (edellisenä päivänä onnistui nörtti t-paita-rajaus). Olihan tuo kuin olisi Ranskassa käynyt (hyvä näin Ranskassa käymättömänä sanoa), arkkitehtuurin ja kielen puolesta. Sen enempiä ei Geneveä tällä erää opiskeltu, syömässä käytiin kiinalaisessa jossa oli hummeri/rapu/ankeriasallas. 


Perjantaina käytiin menestyksekkäästi ottamassa aurinkoa Luzern-järven rannalla. Talviturkkikin tuli heitettyä! Nyt on luultavasti pitkäkestoiset matkamuistot ihossa, kun joku ei tajunnut rohkeasti läträtä aurinkorasvaa myös taustapuolelleen. Kerrassaan tyylikästä. Kävimme myös Bepanthenia shoppailemassa, pari päivää onkin mennyt siinä kylpiessä... Illalla menimme kummitätini luokse syömään, hänen äitinsä tuli myös. Ruuan jälkeen käytiin katsomassa maisemia Sonnenbergiltä ja illalla oli luonnon ilotulitusta tarjolla ukkosmyrskyn muodossa. Samanlaisia salamoita, tai yhtä runsaasti, ei pääse juuri Suomessa näkemään. 


Lauantaina lähdettiin koko joukolla Pilatus-vuoren suuntaan. Isäntäperheen isäntä vei minut, uskollisen kohtalotoverini reissussa ja isäntäperheen tyttäreb kesäkelkkaradan lähettyville (ylämäkeen piti vielä parikymmentä minuuttia kivuta). Myö reissulaiset uskaltauduimme Seilparkkiin, joka oli kyllä yhtä aikaa hauska, jännittävä ja lihaksissa(?) tuntuva kokemus. Voin suositella! Tuntuu päivä päivältä enemmän lihaksissa ;)... Reilun tunnin huimailun jälkeen töpsyteltiin alamäkeen perheen kesämökille, jossa tarjolla oli alppimakaroonia, Unon pelaamista ja juustokakkua. Maisemat olivat kirjaimellisesti pilviset; pilvet olivat niin alhaalla ja me niin ylhäällä jotta pilvessä oltiin (ilman kaksoismerkityksiä...). 


Illalla pistettiin huikea menovaihde silmään, eyelinerit kans, ja lähettiin Luzernin yöhön! Paluu ajoittuikin sitten viimeiseen yöbussiin aamuyölle, mutta hauskaa oli! Sunnuntaina tehtiin special mössöä (meikän bravuuri, ruokalajin tietävät sitä syöneet?) koko porukalle, ei mennyt pestoannostus ihan kohdilleen mutta ei kukaan kakonut. Aika ennen junan lähtöä kului lepäillessä ja viimeisten pakkausten merkeissä. Oli hyvä reissu, nyt on jotain käsitystä reilaamisesta ja parista uudesta maasta. Kiitokset kaikille reissun vaiheisiin osallistuneille ja tietenkin granny-duon toiselle osapuolelle :)! Nyt jos vielä kotia asti pääsisi täältä niin ois kiva...

Ei kommentteja: